tiistai 21. elokuuta 2012

Spela lagom?

Suomalaisen hyvinvointivaltioprojektin tavoitteena on, nimensä mukaisesti, ollut hyvinvoinnin edistäminen. Hyvinvoinnin sanotaan muuttuvan enemmän elintapoihin keskittyväksi, eikä ihmisiä uhkaavien sosiaalisten riskien luonne ole enää samanlainen kuin ennen. Jokaisella on vastuu omasta hyvinvoinnistaan, ja yhä useammin hyvinvointiamme uhkaa ennemmin oma käytöksemme kuin rakenteellinen epäkohta. Vai onko näin sittenkään?

Ruotsissa on juuri ilmestynyt kahden toimittajan (Anton Gustavsson & Adam Svanell) kirjoittama kirja "Spela lagom! Hur drömmen om snabba pengar gjorde Sverige spelberoende", jonka nimessä jo viitataan siihen, kuinka valtion tavoite suurista rahapelituotoista on saanut aikaan rahapeliongelmia. Spela lagom viittaa Ruotsin valtion lisensoiman rahapeliyhtiön Svenska Spelin kampanjaan, jossa kehotetaan pelaajia säilyttämään pelissä maltti. Pelaaminen on lagom kun se on hauskaa ja pelaajan hallinnassa. Lagom on myös yksilöllistä – toiselle sata kruunua on iso raha, toiselle pieni panos.

Ongelmapelaajille, heille jotka ovat pelaamisen vuoksi menettäneet asuntonsa, valehdelleet vuosikymmeniä puolisolleen tai kerjänneet kadulla rahaa pelaamiseen, spela lagom on mahdotonta. Kansalaisten holhous tai suojelu on aina kyseenalaista, mutta esimerkiksi sairastavuuden ja kuolleisuuden vähentämiseksi sitä tehdään vaikkapa alkoholipolitiikassa. Rahapelaamisen mahdollisuudet ovat tällä hetkellä laajat, niin yksinoikeusyhtiöiden kuin ulkomaisten rahapelisivustojen kautta. Olisiko syytä tiukentaa rahapelaamisen rajoituksia, holhota ja suojella, pyrkiä hyvinvoinnin lisäämiseen? Vai riittääkö kehotus spela lagom?

Jatko-opiskelija kesälomalla



Loma, niin, kyllä sitä on,
en vain oikein tiedä milloin.

Nyt ehkä? Viikon päästä? Viikko sitten?

Loma on vain minun ja kalenterini välinen asia,
siitä ei ole kiinnostunut henkilöstöosasto, SIP, SAP tai SÖP -järjestelmä.

Miten voin sen itse päättää? Eikö kukaan tosiaan vahdi?

"Olin lomalla, juu, Ruotsissa kävin."
Selkeästi, maan raja asettaa rajan lomalle.

Tänään en ole lomalla.
Kolmelta torikauppiaat lähtevät, mansikat pitäisi pakkaseen, ehkä lähden minäkin.

Huomenna en varmasti ole lomalla.
Nukuttaa aamulla kovin, eilen skumppailta venähti, menen vasta iltapäivällä.

Joustavuus, vastuu, tavoitteet.

Todistettavasti olen ollut lomalla 1,5 viikkoa.
Ja se yksi perjantai kun lähdin yhden junalla festareille.
Ja juhannuksen vieton aloitin jo tiistaina.

Lähden lounaalle, palaan kahden viikon kuluttua.
Se on jatko-opiskelijan loma.

Entä se artikkeli? Lukisinko vähän teoriaa tässä riippumatossa?
Sekin on jatko-opiskelijan loma. Teoriassa.